Gospoda Jaskółeczka

CIASTO Z JEŻYNAMI 17 sierpnia 2019

Zdjęcie zostało wykonane przez Dominika Musiałka.

Składniki:

50 dag mąki pszennej

50 dag jeżyn (może być więcej)

kostka (200-250 g) masła lub margaryny

4 jajka

niepełna szklanka cukru

niepełna szklanka cukru pudru

cukier waniliowy

tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzenia:

Do mąki dodajemy ukręcone z cukrem żółtka oraz drobno pokrojone masło.

Zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.

Wyjmujemy, rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej blasze.

Pieczemy 30-40 min w temp. 180°C.

Jeżyny myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim owoce. z białek oraz cukru pudru ubijamy pianę i rozprowadzamy ją na owocach.

Ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż piana się zrumieni.

Zdjęcie zostało wykonane przez Dominika Musiałka.