Gospoda Jaskółeczka

CIASTO Z JEŻYNAMI 17 sierpnia 2019

Zdjęcie zostało wykonane przez Dominika Musiałka.

Składniki:

50 dag mąki pszennej

50 dag jeżyn (może być więcej)

kostka (200-250 g) masła lub margaryny

4 jajka

niepełna szklanka cukru

niepełna szklanka cukru pudru

cukier waniliowy

tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzenia:

Do mąki dodajemy ukręcone z cukrem żółtka oraz drobno pokrojone masło.

Zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.

Wyjmujemy, rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej blasze.

Pieczemy 30-40 min w temp. 180°C.

Jeżyny myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim owoce. z białek oraz cukru pudru ubijamy pianę i rozprowadzamy ją na owocach.

Ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż piana się zrumieni.

Zdjęcie zostało wykonane przez Dominika Musiałka.

Gospoda Jaskółeczka

działa
oferując potrawy
zgodnie
z
obostrzeniami ;-)

w pn.-nd. od 12:00 do 18:00

Codziennie polecamy:

DANIA DNIA

Ręcznie robione pierogi z różnym nadzieniem,
Karczek w sosie pieczeniowym,
Schabowy z pieczarką i serem,
Rosół albo pomidorową,
Placek po węgiersku,
Kapusta zasmażana,
Zupa z dyni,
Kopytka,
De volay
i
inne :-)

? ☎?☎️
☎️

789 188 730