CIASTO Z JEŻYNAMI 17 sierpnia 2019
Składniki:
50 dag mąki pszennej
50 dag jeżyn (może być więcej)
kostka (200-250 g) masła lub margaryny
4 jajka
niepełna szklanka cukru
niepełna szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
tłuszcz do wysmarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
Do mąki dodajemy ukręcone z cukrem żółtka oraz drobno pokrojone masło.
Zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.
Wyjmujemy, rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej blasze.
Pieczemy 30-40 min w temp. 180°C.
Jeżyny myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim owoce. z białek oraz cukru pudru ubijamy pianę i rozprowadzamy ją na owocach.
Ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż piana się zrumieni.
Zdjęcie zostało wykonane przez Dominika Musiałka.