Gospoda Jaskółeczka

FAFERNUCHY 9 sierpnia 2019

Składniki:

0,5 kg marchwi
– 1/4 kg cukru + 1 łyżka
– 50 g drożdży
– 1/4 szklanki mleka
– 1 kg mąki
– 4 jajka
– cukier waniliowy lub waniliowy olejek
– 1 kostka masła

Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zasypać cukrem i zostawić na godzinę. Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać letnim mlekiem, zostawić do podwojenia objętości. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, marchew razem z sokiem, który puściła i wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość jednego centymetra. Pokroić na paski o szer. 3 cm, a następnie pod skosem na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze i piec ok. 15 minut w temp 180 st. Posypać cukrem pudrem.

Dla ułatwienia można wykonać tak jak kopytka.