Ciasto: ziemniaki (0,9kg), mąka ziemniaczana (0,25kg), dwa jajka, sól do smaku.
Farsz: mięso gotowane (0,15kg), dwa jajka ugotowane na twardo, cebula (0,8kg), olej do smażenia, pieprz i sól do smaku.
Farsz pieczarkowy: 0,5kg pieczarek, 1 cebula, pół pęczka koperku, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Mięso zmielić razem z podsmażoną wcześniej cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajami. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Zamiennie można przygotować farsz pieczarkowy. Pieczarki umyć, drobno pokroić i usmażyć, przestudzić oraz dodać posiekany koperek, bułkę tartą i przyprawy do smaku.
Z ciasta uformować wałek i pokroić na kawałki, uformować placuszki. Na placuszki nakładać farsz, zawijać i formować kotleciki. Podsmażać je na oleju, aż do uzyskania złocistej barwy.