Pomoćka:
• 50 g twarogu
• 100 g śmietany 18-procentowej
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• Dodatkowo:
• 150 g wędzonki
• 4 łyżki szczypiorku
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pomoćka:
• Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
• Wszystkie składniki mieszam dokładnie.
• Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam.
Plince:
• Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz
z cebulą.
• Następnie dodaję jajka, mąkę. Doprawiam solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszam,
• Formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron
na złoty kolor.
• Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia.
• Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę.
• Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje
posiekanym szczypiorkiem.