Gospoda Jaskółeczka

RACUCHY Z KASZY GRYCZANEJ 9 sierpnia 2019

Składniki:

2 szklanki kaszy gryczanej

150 dag twarogu, najlepiej półtłustego

2 cebule, pokrojone w drobną kostkę

2 średniej wielkości jajka

3 łyżeczki soli

2-3 łyżki bułki tartej

1 łyżka koperku, drobno posiekanego

2 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

sól, pieprz , olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy. Cebulę smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę ilości kaszy mielemy razem z twarogiem. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, posiekany koperek i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało gęsta, możemy dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podajemy gorące, najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub z sosem z pieczarek

Gospoda Jaskółeczka

działa
oferując potrawy
zgodnie
z
obostrzeniami ;-)

w pn.-nd. od 12:00 do 18:00

Codziennie polecamy:

DANIA DNIA

Ręcznie robione pierogi z różnym nadzieniem,
Karczek w sosie pieczeniowym,
Schabowy z pieczarką i serem,
Rosół albo pomidorową,
Placek po węgiersku,
Kapusta zasmażana,
Zupa z dyni,
Kopytka,
De volay
i
inne :-)

? ☎?☎️
☎️

789 188 730