Gospoda Jaskółeczka

RACUCHY Z KASZY GRYCZANEJ 9 sierpnia 2019

Składniki:

2 szklanki kaszy gryczanej

150 dag twarogu, najlepiej półtłustego

2 cebule, pokrojone w drobną kostkę

2 średniej wielkości jajka

3 łyżeczki soli

2-3 łyżki bułki tartej

1 łyżka koperku, drobno posiekanego

2 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

sól, pieprz , olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy. Cebulę smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę ilości kaszy mielemy razem z twarogiem. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, posiekany koperek i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało gęsta, możemy dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podajemy gorące, najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub z sosem z pieczarek