Składniki
– 3 kg ziemniaków
– 10 dag mąki
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 0,5 kg wieprzowiny gotowanej
– 30 dag kiełbasy zwyczajnej
– 1 duża cebula
– 3 jaja
– 0,5 kg wędzonki
– bułka tarta
– smalec
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy, dodajemy mąkę, jajka i pokrojone w kostkę ugotowane mięso. Drobno pokrojoną słoninę i cebulę podsmażamy z kiełbasą. Dodajemy do ziemniaków. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku i wlewamy do brytfanny wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do gorącego piekarnika; pieczemy ok. 40 minut. Kawałki rejbaka podajemy polane smażonym wędzonym boczkiem. Doskonałym dodatkiem jest surówka z kapusty kiszonej lub białej.