KUCHNIA KURPIOWSKA
Kaszę gryczaną podaje się tu z mlekiem, ziemniakami i burakami, jest składnikiem tzw. przygotiwki. Przyrządza się ją na różne sposoby, zawsze sowicie polaną tłuszczem. Charakterystyczne dla tego regionu są kotlety gryczane z dodatkiem grzybów, cebuli i tymianku. Do wielu potraw używa się mąki gryczanej: gospodynie robią z niej racuchy, prażuchę (mąka wsypywana do wrzącej osolonej wody, podawana ze skwarkami i tłuszczem), kluski, a nawet kołacze. Popularna jest też kasza jaglana, np. jako kasza z bursztynkami, czyli kawałkami przypieczonych skwarek – bursztynków.
Kapusta też jest bardzo ważnym składnikiem kuchni Kurpiów. Je się ją w każdej postaci: kiszoną, w zupach i polewkach, na gęsto z sadłem, z grzybami, ze śmietaną, z olejem, cebulą, a także, bardzo często, z kaszą jaglaną.
Kuchnia kurpiowska to kuchnia lubująca się w smakach wyraźnych i ostrych.
Wiele z dań i smaków popularnych w kuchni tego regionu pojawia się także w kuchni Mazowsza.
Tuż przed Nowym Rokiem piecze się fafernuchy – złociste pierniki o kształcie rombów, sporządzane z mąki żytniej z dodatkiem miodu, marchwi, pieprzu. Są słodkie i korzenne. Pieczone są na blasze, a następnie dopiekane w gorącym piecu lub piekarniku.
Przygotowuje się też byśki, zwane inaczej młodymi latkami, które mają kształt zwierzątek. Wyrób tych smakołyków był niegdyś związany z obrzędami noworocznymi i wielkanocnymi. Obecnie są symbolem i smakołykiem dzieci, odwiedzających Kurpie. Robi się je z mąki żytniej z dodatkiem soli, cukru i pieprzu. Uformowane zwierzątka są obgotowywane, a następnie pieczone na ruszt.
KUCHNIA WARMIŃSKA
Staropolska kuchnia regionalna Warmii i Mazur to przede wszystkim bogaty wybór zup. Najpopularniejszymi z nich są zupa szczawiowa i zupa warmińska. Warto wspomnieć, że druga pozycja podawana jest jedynie w tej części Polski. Zupę warmińską można przygotować w zaledwie kilka chwil, a przy tym syci na długi czas. Zupy nie są jednak jedynym punktem wartym uwagi w kuchni tradycyjnej Warmii i Mazur.
Kuchnia warmińsko-mazurska może poszczycić się także smażoną sielawą w zalewie octowej, zapiekanką ze szczupaka i wieloma innymi propozycjami, w których pierwsze skrzypce grają ryby. Innymi, zyskującymi na popularności daniami staropolskiej kuchni regionalnej Warmii i Mazur są m.in.: schab po mazursku, plince z pomoćką oraz – w formie przekąski – grzyby ze śmietaną. Jako deser serwuje się często ciasto z jeżynami.