24 maja 2022
Składamy szczere wyrazy wdzięczności Pani Prezes Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej „Michałów” – Małgorzacie Standowicz, za błyskawiczną reakcje w sprawie naprawy jezdni na ul. Jagiellońskiej z tyłu Gospody Jaskółeczka.
Czytaj więcej...4 marca 2022
PROPONOWANE MENU: PÓŁMISEK ĆWIARTEK JAJ Z SOLĄ I PIEPRZEM 70 DANIA GORĄCE: BARSZCZ BIAŁY Z JAJKIEM I KIEŁBASĄ WIEJSKĄ PRZEKĄSKI: JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ LUB PIECZARKĄ ROLADA Z KACZKI Z SOSEM ŻURAWINOWYM SZYNKA WĘDZONA Z CHRZANEM I ĆWIKŁĄ PASZTET MIĘSNY LUB Z SELERA GALARETKA DROBIOWA SAŁAKI: WIOSENNA JARZYNOWA EGZOTYCZNA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI DODATKI: PIECZYWO JASNE I CIEMNE BUFET SŁODKI: 15 SERNIK Z BRZOSKWINIAMI MAZUREK KAJMAKOWY WIELKANOCNA BABA NAPOJE: 20 KAWA MIELONA
Czytaj więcej...4 marca 2022
Propozycje na Święta Wielkanocne NAZWA CENA gramatura BARSZCZ BIAŁY ŚWIATECZNY Z KIEŁBASĄ I JAJKAMI 24,00 zł 1 l JAJKA FASZEROWANE ½ • PIECZARKAMI • SZYNKĄ 4,50 zł szt. ROLADA Z KURCZAKA z: • PIECZARKAMI • BRZOSKWINIAMI I ŻURAWINAMI SUSZONYMI 55,00 zł kg GALANTYNA Z KURCZAKA W GALARECIE 55,00 zł kg KURCZAK FASZEROWANY TRADYCYJNY 55,00 zł kg PASZTET MIĘSNY 48,00 zł kg SCHAB PIECZONY ZE ŚLWKAMI albo Z MORELAMI 52,00 zł kg SCHAB WIELKANOCNY (BIAŁY) 49,00 zł kg KARCZEK
Czytaj więcej...15 listopada 2021
PONIŻEJ ZAWARTE DANIA WRAZ Z CENAMI – WYMAGANY OBRÓT Z ORIENTACJI URZĄDZENIA WYŚWIETLAJĄCEGO, Z ORIENTACJI PIONOWEJ NA POZIOMĄ, CELEM DOJRZENIA CEN OFEROWANYCH PRODUKTÓW. POTRAWY NAZWA CENA ZŁ JEDNOSTKA PIEROGI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ 31,50 KG PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ 31,50 KG PIEROGI RUSKIE 31,50 KG PIEROGI Z PIECZARKAMI I KASZĄ GRYCZANĄ 31,50 KG USZKA POSTNE 34,60 KG USZKA MIĘSNE 34,60 KG PASZTECIKI POSTNE 34,60 KG PASZTECIKI MIĘSNE 34,60 KG KROKIETY POSTNE, MIĘSNE 4,90 SZT KOŁDUNY
Czytaj więcej...22 marca 2021
Informujemy o otrzymaniu subwencji finansowej z Polskiego Funduszu Rozwoju.
Czytaj więcej...8 stycznia 2021
Z radością informujemy, iż został nam przyznany Znak Jakości Ekonomi Społecznej i Solidarnej za rok 2020.
Czytaj więcej...7 stycznia 2021
Chcieliśmy poinformować o współpracy ze Stowarzyszeniem „Przyjaźń” w Radomiu, która owocuje licznymi działaniami. Zapraszamy do zapoznania się z ich stroną internetową oraz proponowaną ofertą dzieł artystycznych wykonywanych przez ich uczestników.
Czytaj więcej...22 września 2020
Mazowieckie Centrum Sztuki Współczesnej „Elektrownia” w Radomiu zaprasza w środę, – 30 września 2020 na Dzień Ekonomii Społecznej w naszym mieście. Więcej informacji
Czytaj więcej...1 września 2020
Budżet Obywatelski 2021 – pozycja 102 w kategorii do 400 tys. zł Tytuł zadania: Klub Inicjatyw Międzypokoleniowych Miejsce: ul. Królowej Jadwigi 15, 26-617 Radom Zorganizowanie w ciągu roku: 4 tematycznych spotkań z zakresu warsztatów kulinarnych, regionalna kuchnia polska – Podlasie , Podhale oraz kuchnia Węgier i Francji. W ramach spotkania zorganizowanego w formie pikniku na terenach zielonych lub spotkania w lokalu przewiduje się: zaproszenie przedstawiciela ambasady zapewnienie oprawy muzycznej prezentacji związanej z danym regionem oraz 3 spotkania z zakresu ekologii
Czytaj więcej...4 lipca 2020
Jaskółeczka wzbija się coraz wyżej To dzieje się dzięki hojności Ofiarodawców dobrym słowom, pokonujemy trudności. Utrzymaliśmy miejsca pracy, podejmujemy nowe wyzwania. Gospoda pięknieje z dnia na dzień, wzbogaca swoje menu , wprowadzając w życie nowe pomysły. Dzień 23.07.2020 r. – koniec zbiórki Ostatnia szansa by uczestniczyć we wsparciu tak cennej inicjatywy Ekonomii Społecznej. Dziękujemy tym, którzy nas wspomagali. Zachęcamy do uczestnictwa w zrzutce Uratuj Jaskółeczkę.
Czytaj więcej...30 maja 2020
Wcześniej artykuł prasowy w Gazeta Wyborcza 😉 Niezależnie zapraszamy na codzienne promocje 🙂
Czytaj więcej...30 maja 2020
Na dniach ukazała się relacja głosowa w Radiu Plus 😉 Niezależnie zapraszamy na codzienne promocje 🙂
Czytaj więcej...25 maja 2020
Jeżeli zależy Wam na tych pysznych daniach w przystępnej cenie, to nie zwlekajcie tylko wesprzyjcie nas w tych trudnych czasach pandemii! Dziękujemy 🙂
Czytaj więcej...20 maja 2020
Już od 21 maja br. specjalna Letnia oferta: młode ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, zsiadłe mleko
Czytaj więcej...17 maja 2020
Od dnia 18 maja br. będą serwowane dania na miejscu w godzinach od 12 do 18. Zachęcamy do odwiedzenia naszej restauracji i wyboru okazyjnych potraw.
Czytaj więcej...1 kwietnia 2020
Pozdrawiamy i życzymy miłych chwil przy naszych daniach 🙂. Zespół Gospody
Czytaj więcej...18 grudnia 2019
Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją ze spotkania prezydenta Radomia z NGO’sami na Wigilii w teatrze. Gospoda Jaskółeczka miała przyjemność przygotowywać potrawy wigilijne.
Czytaj więcej...21 sierpnia 2019
Zdjęcia wykonane przez Dominika Musiałka
Czytaj więcej...21 sierpnia 2019
Zdjęcia wykonane przez Dominika Musiałka
Czytaj więcej...18 sierpnia 2019
KUCHNIA KURPIOWSKA Kaszę gryczaną podaje się tu z mlekiem, ziemniakami i burakami, jest składnikiem tzw. przygotiwki. Przyrządza się ją na różne sposoby, zawsze sowicie polaną tłuszczem. Charakterystyczne dla tego regionu są kotlety gryczane z dodatkiem grzybów, cebuli i tymianku. Do wielu potraw używa się mąki gryczanej: gospodynie robią z niej racuchy, prażuchę (mąka wsypywana do wrzącej osolonej wody, podawana ze skwarkami i tłuszczem), kluski, a nawet kołacze. Popularna jest też kasza jaglana, np. jako kasza z bursztynkami, czyli kawałkami przypieczonych
Czytaj więcej...17 sierpnia 2019
Plince: • 500 g ziemniaków • 1 cebula • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 jajka • 1 szczypta soli • 1 szczypta pieprzu Pomoćka: • 50 g twarogu • 100 g śmietany 18-procentowej • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • Dodatkowo: • 150 g wędzonki • 4 łyżki szczypiorku • olej do smażenia Sposób przygotowania: Pomoćka: • Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
Czytaj więcej...17 sierpnia 2019
Składniki: Ciasto: ziemniaki (0,9kg), mąka ziemniaczana (0,25kg), dwa jajka, sól do smaku. Farsz: mięso gotowane (0,15kg), dwa jajka ugotowane na twardo, cebula (0,8kg), olej do smażenia, pieprz i sól do smaku. Farsz pieczarkowy: 0,5kg pieczarek, 1 cebula, pół pęczka koperku, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. Sposób przyrządzenia: Mięso zmielić razem z podsmażoną wcześniej cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajami. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Zamiennie można przygotować farsz pieczarkowy. Pieczarki umyć, drobno pokroić i usmażyć, przestudzić oraz
Czytaj więcej...17 sierpnia 2019
Składniki: 50 dag mąki pszennej 50 dag jeżyn (może być więcej) kostka (200-250 g) masła lub margaryny 4 jajka niepełna szklanka cukru niepełna szklanka cukru pudru cukier waniliowy tłuszcz do wysmarowania blachy Sposób przyrządzenia: Do mąki dodajemy ukręcone z cukrem żółtka oraz drobno pokrojone masło. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy 30-40 min w temp. 180°C. Jeżyny myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim
Czytaj więcej...9 sierpnia 2019
Składniki: – 0,5 kg marchwi – 1/4 kg cukru + 1 łyżka – 50 g drożdży – 1/4 szklanki mleka – 1 kg mąki – 4 jajka – cukier waniliowy lub waniliowy olejek – 1 kostka masła Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zasypać cukrem i zostawić na godzinę. Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać letnim mlekiem, zostawić do podwojenia objętości. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, marchew razem z sokiem, który puściła i wszystkie pozostałe składniki.
Czytaj więcej...9 sierpnia 2019
Składniki: – 30 dag białej fasoli – 20 dag suszonych wędzonych śliwek bez pestek – 2 łyżki miodu – 1 łyżka masła – 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo otartej – 2 listki laurowe – skórka z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolę moczyć przez noc. Śliwki zalać wodą i odstawić na minimum godzinę. Jak zmiękną, gotować je przez ok. 30 min. Zmiksować z miodem, skórką cytrynową, masłem i gałką. Fasolę odlać z wody po moczeniu, umyć, wrzucić do garnka z liściem laurowym,
Czytaj więcej...9 sierpnia 2019
Składniki – 3 kg ziemniaków – 10 dag mąki – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 0,5 kg wieprzowiny gotowanej – 30 dag kiełbasy zwyczajnej – 1 duża cebula – 3 jaja – 0,5 kg wędzonki – bułka tarta – smalec – sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy, dodajemy mąkę, jajka i pokrojone w kostkę ugotowane mięso. Drobno pokrojoną słoninę i cebulę podsmażamy z kiełbasą. Dodajemy do ziemniaków. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku i wlewamy do brytfanny wysmarowanej smalcem i
Czytaj więcej...9 sierpnia 2019
Składniki: – 2 szklanki kaszy gryczanej – 150 dag twarogu, najlepiej półtłustego –2 cebule, pokrojone w drobną kostkę – 2 średniej wielkości jajka – 3 łyżeczki soli – 2-3 łyżki bułki tartej – 1 łyżka koperku, drobno posiekanego – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka majeranku – sól, pieprz , olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy. Cebulę
Czytaj więcej...29 lipca 2019
Zapraszamy serdecznie wszystkich na wydarzenia RKK! Odbędą się one dnia 8 i 9 sierpnia 2019 r. (tj. czwartek i piątek) w godzinach od 16:00 do 21:00. Na licznych spotkaniach będą organizowane różnego rodzaju atrakcje, których organizatorem będzie FNDK.Uczestnikami w Kalejdoskopie Kulturalnym w w/w dniach będą radomskie organizacje pozarządowe działające na rzecz Ekonomii Społecznej takie jak: Stowarzyszenie „Przyjaźni”, Stowarzyszenie „Karuzela”, Spółdzielna Socjalna „Reduar” oraz Radomski Bank Żywności, Centrum Edukacji Ekologicznej w Radomiu i Stowarzyszenie Ochrony Zdrowia Psychicznego „Wzajemna Pomoc” czyli organizacja,
Czytaj więcej...27 października 2018
Link do relacji nt.przedsiębiorstwa głównej nagrody konkursu „ekonomii Społecznej”. Pozdrawiamy i życzymy udanej lektury 😉
Czytaj więcej...18 października 2018
🙂 Bardzo nam przyjemnie ogłosić wszem i wobec, że na gali „ekonomii Społecznej” przyszło nam odebrać laur zwycięstwa zmagań 38 inicjatyw społecznych w roku kalendarzowym 2018.
Czytaj więcej...21 września 2018
Zapraszamy do głosowania na Gospodę Jaskółeczkę w 8 edycji zmagań konkursowych „ekonomii Społecznej”.
Czytaj więcej...21 września 2018
Tym razem jaskółeczka przyleciała z rozgrzewającej gali konkursu Lodołamacze 2018. Poniżej przeczytacie i obejrzycie relacje z Poznania, gdzie odbył się finał konkursu. Lista laureatów Relacja fotograficzna
Czytaj więcej...1 września 2018
Jaskółeczka prezentuje ciekawe relacje Radia Plus z wydarzeń w naszej Gospodzie w 2018 roku. Otwórz linki, zapoznaj się i podaj dalej 🙂 Gotują z sercem od 10 lat! Galeria + audio Wyróżnienie dla Jaskółeczki
Czytaj więcej...28 kwietnia 2017
W dniach 30.03.-31.03.2017 r. Urząd Miejski w Radomiu zorganizował Kiermasz Wielkanocny wyrobów Warsztatów Terapii Zajęciowej i Stowarzyszeń. Zaproszone nań zostało także nasze stowarzyszenie. Zaprezentowaliśmy potrawy wielkanocne przygotowane przez pracowników Gospody Jaskółeczka, która zrzesza członków naszego stowarzyszenia. Goście mogli skosztować min. pasztetów mięsnych i wegetariańskich, jajek faszerowanych, żurku wielkanocnego, paluchów z kurczaka a także naszych ciast.
Czytaj więcej...4 lipca 2016
Chcemy wyrazić wdzięczność wszystkim mieszkańcom Miasta Radomia, którzy zagłosowali na projekt Stowarzyszenia „Wzajemna Pomoc” oraz pracowników naszej Gospody „Utworzenie Klubu Inicjatyw Międzypokoleniowych”. Powstanie on przy ul. Królowej Jadwigi 15 (osiedle Michałów) przy Gospodzie Jaskółeczka jako rozszerzenie działalności statutowej Stowarzyszenia. Dzięki Wam utworzymy miejsce dla wymiany doświadczeń między pokoleniami, gdzie będą realizowane nasze kreatywne pomysły. W ramach Klubu mieszkańcy osiedla i Miasta Radomia będą mogli organizować m.in.: spotkania przy grillu, pikniki, zabawy na świeżym powietrzu w ogrodzie, panele dyskusyjne, dancingi międzypokoleniowe, hobby
Czytaj więcej...19 kwietnia 2016
Po spotkaniu z organizacjami pozarządowymi i mieszkańcami Radomia w Resursie Obywatelskiej, a także uczniami I LO im. Mikołaja Kopernika w Radomiu, Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar wraz z Pracownikami odwiedził nasze Stowarzyszenie „Wzajemna Pomoc” oraz naszą Gospodę Jaskółeczkę. Dostojni Goście chcieli poznać Stowarzyszenie oraz Gospodę, gdyż wymieniani jesteśmy w środowisku ogólnopolskim jako przykład „Dobrych Praktyk”. Jako jedyne przedsiębiorstwo społeczne na Mazowszu działamy na otwartym rynku pracy zatrudniając osoby niepełnosprawne. Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar pytał czy współpracujemy ze
Czytaj więcej...16 marca 2016
Zachęcamy do odwiedzenia parteru Urzędu Miejskiego, gdzie w dniach 16.03.-17.03.2016 r. w godz 10.00-14.00 odbywa się Kiermasz Warsztatów Terapii. Występujemy z ramienia Stowarzyszenia Wzajemna Pomoc, którego członkowie są również pracownikami naszej Gospody. Przygotowali oni potrawy wielkanocne m.in mazurki, jajeczka, pasztety tradycyjne oraz wegetariańskie, paszteciki w formie uroczych świnek oraz inne pyszności. Zapraszamy do skosztowania.
Czytaj więcej...17 listopada 2015
Dnia 17.11.2015 r. podczas Finałowej Gali Konkursu na Najlepsze Przedsiębiorstwo Społeczne Roku im. Jacka Kuronia– V Edycji, która odbyła się w siedzibie PwC-Polska w Warszawie, otrzymaliśmy Wyróżnienie Specjalne TISE i nagrodę pieniężną w wysokości 1,5 tyś zł. Ponadto wraz z ośmioma finalistami przyznano nam nagrodę w formie mentoringu od PwC oraz Certyfikat Jakości Znak Przedsiębiorstwa Ekonomii Społecznej Znak[eS] poświadczający wysoką jakość naszych usług. Można o tym wydarzyeniu przeczytać także na portalu ekonomiaspoleczna.pl
Czytaj więcej...22 września 2015
Podczas prestiżowej X Mazowieckiej Gali Konkursu Lodołamacze 2015 organizowanej przez Polską Organizację Pracodawców Osób Niepełnosprawnych wyróżniono nasze PS „Gospodę Jaskółeczka” w kategorii Otwarty Rynek Pracy. Przyznano nam I miejsce. Nagroda przyznawana jest pracodawcom szczególnie wrażliwym na potrzeby i zatrudnianie osób niepełnosprawnych, stanowiących wzór Dobrych Praktyk. Statuetkę i certyfikat Pani Prezes Jolancie Gierduszewskiej wręczył Wicewojewoda Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego Pan Dariusz Piątek. Zaproszono nas również na Galę Finałową pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Pani Agaty Kornhauser-Dudy do Zamku Królewskiego w Warszawie,
Czytaj więcej...16 czerwca 2015
W dniu 16 czerwca 2015 r. uczestniczyliśmy w Targach organizowanych przez Mazowieckie Centrum Polityki Społecznej połączonych z Konferencją „Mazowieckie Spotkania z Ekonomią Społeczną” w Warszawie . Prezentowaliśmy swoje wyroby. Podniebienie zaproszonych gości podbiły nasze produkty, w szczególności gorące pierogi podane w niekonwencjonalny sposób. Jako jedyni uzyskaliśmy wyróżnienie w kategorii „Innowacyjny Produkt/Usługa”.
Czytaj więcej...22 października 2014
P.S. „Gospoda Jaskółeczka” Sp. z o. o. 22 października 2014r. w Pałacu Prezydenta w Warszawie, otrzymała Certyfikat Znak (eS), jest on dla nas bardzo cenny. Poświadcza, że jesteśmy przedsiębiorstwem społecznym. Znak Przedsiębiorstwo Ekonomii Społecznej (Znak [eS]) to certyfikat jakości, przyznawany finalistom Konkursu na „Najlepsze Przedsiębiorstwo Społeczne Roku”- firmom społecznym, które spełniają wyśrubowane kryteria społeczne i ekonomiczne. Wyróżnione w ten sposób podmioty to rzetelni partnerzy biznesowi, którzy jednocześnie realizują ważne społecznie cele. Korzyści dla klientów i partnerów biznesowych Podmioty współpracujące z
Czytaj więcej...20 września 2012
25 września w restauracji „Gospoda Jaskółeczka” miał miejsce jej jubileusz 5 lecia na rynku. Patronat honorowy nad uroczystością objęli: Biskup Henryk Tomasik, Minister Pracy i Polityki Społecznej Władysław Kosiniak Kamysz,Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, Wojewoda Mazowiecki Jacek Kozłowski, Prezydent Miasta Radomia Andrzej Kosztowniak. Mimo powagi jakiej nadały uroczystości patronaty tak świetnych osób, było to przede wszystkim święto, dla tych którzy znaleźli pracę w Jaskółeczce oraz ukoronowaniem pracy osób tworzących firmę. Uroczystość rozpoczęła się od słów Pani Prezes Zarządu, Jolanty Gierduszewskiej, która w pierwszej kolejności wyróżniła
Czytaj więcej...16 czerwca 2007
Już na tydzień przed uroczystą inauguracją ” Gospody…” trwały gorączkowe prace przygotowujące do tego momentu. Kelnerzy pobierali ostatnie porady, jak serwować posiłki, pracownicy kuchni wraz z jej szefem i kierowniczka starannie zastanawiali się nad odpowiednimi daniami, zespół sprzątający porządkował i tak juz czyste wnętrze lokalu. Nad wszystkim czuwała prezes Przedsiębiorstwa, to tu, to tam podsuwając jakąś dobrą radę. Wreszcie nadeszła godzina „0”. Zebrani przed „Jaskółeczką” goście z niecierpliwością spoglądali na czerwoną wstążkę, która już niedługa miała zostać przecięta. Najpierw jednak
Czytaj więcej...