Gospoda Jaskółeczka

Aktualności

Fotorelacja z warsztatów – Warmia

21 sierpnia 2019

  Zdjęcia wykonane przez Dominika Musiałka

Czytaj więcej...

Fotorelacja z warsztatów – Kurpie

21 sierpnia 2019

  Zdjęcia wykonane przez Dominika Musiałka

Czytaj więcej...

Przepisy kulinarne RKK

18 sierpnia 2019

KUCHNIA KURPIOWSKA Kaszę gryczaną podaje się tu z mlekiem, ziemniakami i burakami, jest składnikiem tzw. przygotiwki. Przyrządza się ją na różne sposoby, zawsze sowicie polaną tłuszczem. Charakterystyczne dla tego regionu są kotlety gryczane z dodatkiem grzybów, cebuli i tymianku. Do wielu potraw używa się mąki gryczanej: gospodynie robią z niej racuchy, prażuchę (mąka wsypywana do wrzącej osolonej wody, podawana ze skwarkami i tłuszczem), kluski, a nawet kołacze. Popularna jest też kasza jaglana, np. jako kasza z bursztynkami, czyli kawałkami przypieczonych

Czytaj więcej...

PLINCE Z POMOĆKĄ

17 sierpnia 2019

Plince: • 500 g ziemniaków • 1 cebula • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 jajka • 1 szczypta soli • 1 szczypta pieprzu Pomoćka: • 50 g twarogu • 100 g śmietany 18-procentowej • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • Dodatkowo: • 150 g wędzonki • 4 łyżki szczypiorku • olej do smażenia Sposób przygotowania: Pomoćka: • Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.

Czytaj więcej...

FARSZYNKI

17 sierpnia 2019

Składniki: Ciasto: ziemniaki (0,9kg), mąka ziemniaczana (0,25kg), dwa jajka, sól do smaku. Farsz: mięso gotowane (0,15kg), dwa jajka ugotowane na twardo, cebula (0,8kg), olej do smażenia, pieprz i sól do smaku. Farsz pieczarkowy: 0,5kg pieczarek, 1 cebula, pół pęczka koperku, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. Sposób przyrządzenia: Mięso zmielić razem z podsmażoną wcześniej cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajami. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Zamiennie można przygotować farsz pieczarkowy. Pieczarki umyć, drobno pokroić i usmażyć, przestudzić oraz

Czytaj więcej...
Zdjęcie zostało wykonane przez Dominika Musiałka.

CIASTO Z JEŻYNAMI

17 sierpnia 2019

Składniki: 50 dag mąki pszennej 50 dag jeżyn (może być więcej) kostka (200-250 g) masła lub margaryny 4 jajka niepełna szklanka cukru niepełna szklanka cukru pudru cukier waniliowy tłuszcz do wysmarowania blachy Sposób przyrządzenia: Do mąki dodajemy ukręcone z cukrem żółtka oraz drobno pokrojone masło. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy 30-40 min w temp. 180°C. Jeżyny myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim

Czytaj więcej...

FAFERNUCHY

9 sierpnia 2019

Składniki: – 0,5 kg marchwi – 1/4 kg cukru + 1 łyżka – 50 g drożdży – 1/4 szklanki mleka – 1 kg mąki – 4 jajka – cukier waniliowy lub waniliowy olejek – 1 kostka masła Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zasypać cukrem i zostawić na godzinę. Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać letnim mlekiem, zostawić do podwojenia objętości. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, marchew razem z sokiem, który puściła i wszystkie pozostałe składniki.

Czytaj więcej...

SABELWON

9 sierpnia 2019

Składniki: – 30 dag białej fasoli – 20 dag suszonych wędzonych śliwek bez pestek – 2 łyżki miodu – 1 łyżka masła – 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo otartej – 2 listki laurowe – skórka z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolę moczyć przez noc. Śliwki zalać wodą i odstawić na minimum godzinę. Jak zmiękną, gotować je przez ok. 30 min. Zmiksować z miodem, skórką cytrynową, masłem i gałką. Fasolę odlać z wody po moczeniu, umyć, wrzucić do garnka z liściem laurowym,

Czytaj więcej...

REJBAK

9 sierpnia 2019

Składniki – 3 kg ziemniaków – 10 dag mąki – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 0,5 kg wieprzowiny gotowanej – 30 dag kiełbasy zwyczajnej – 1 duża cebula – 3 jaja – 0,5 kg wędzonki – bułka tarta – smalec – sól, pieprz   Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy, dodajemy mąkę, jajka i pokrojone w kostkę ugotowane mięso. Drobno pokrojoną słoninę i cebulę podsmażamy z kiełbasą. Dodajemy do ziemniaków. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku i wlewamy do brytfanny wysmarowanej smalcem i

Czytaj więcej...

RACUCHY Z KASZY GRYCZANEJ

9 sierpnia 2019

Składniki: – 2 szklanki kaszy gryczanej – 150 dag twarogu, najlepiej półtłustego –2 cebule, pokrojone w drobną kostkę – 2 średniej wielkości jajka – 3 łyżeczki soli – 2-3 łyżki bułki tartej – 1 łyżka koperku, drobno posiekanego – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka majeranku – sól, pieprz , olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy. Cebulę

Czytaj więcej...

Radomski Kalejdoskop Kulturalny – RKK

29 lipca 2019

Zapraszamy serdecznie wszystkich na wydarzenia RKK! Odbędą się one dnia 8 i 9 sierpnia 2019 r. (tj. czwartek i piątek) w godzinach od 16:00 do 21:00. Na licznych spotkaniach będą organizowane różnego rodzaju atrakcje, których organizatorem będzie FNDK.Uczestnikami w Kalejdoskopie Kulturalnym w w/w dniach będą radomskie organizacje pozarządowe działające na rzecz Ekonomii Społecznej takie jak: Stowarzyszenie „Przyjaźni”, Stowarzyszenie „Karuzela”, Spółdzielna Socjalna „Reduar” oraz Radomski Bank Żywności, Centrum Edukacji Ekologicznej w Radomiu i Stowarzyszenie Ochrony Zdrowia Psychicznego „Wzajemna Pomoc” czyli organizacja,

Czytaj więcej...

Prezent

1 czerwca 2019

Nowoczesna obsługa, tradycyjne potrawy. Zapraszamy do Gospody.

Czytaj więcej...

POS

5 maja 2019

Za nami okres wzmożonych świątecznych przygotowań, a tu w nadchodzącym tygodniu zostanie wdrożony system elektroniczny ułatwiający i poprawiający pracę kuchni. Serdecznie zapraszamy wszystkich do przetestowania nowej jakości serwowania 🙂

Czytaj więcej...

Wielkanocna propozycja…

4 kwietnia 2019

OFERUJEMY PAŃSTWU WYŚMIENITE,  TRADYCYJNE POTRAWY I CIASTA NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ, ZAMÓWIENIA PRZYJMUJEMY DO DNIA 16.04.2019 r.  

Czytaj więcej...

TŁUSTY CZWARTEK

21 lutego 2019

Zbliża się tłusty czwartek 28.02.19r.Zapraszamy do naszej Gospody po domowe pączki i faworki.Przyjmujemy też zamówienia na większe ilości.

Czytaj więcej...

Ostatnie wolne terminy w maju!

12 lutego 2019

Przypominamy, ze pozostaly ostatnie wolne terminy na przyjecia okolicznosciowe z okazji komuni tj.: 5, 19 i 26 maja 2019r.

Czytaj więcej...

Literackie walentynki

6 lutego 2019

Kochani zbliżają się walentynki ❤️😍, zostało tylko 5 dni. Nasza Gospoda ma dla was konkurs, do wygrania : Nagroda główna – romantyczna kolacja dla dwojga Przygotowaliśmy też nagrodę pocieszenia – słodki podwieczorek dla zakochanych Zasady są proste wystarczy napisać w komentarzu romantyczny wierszyk temat ,,Gospoda Jaskółeczka,, Wygrywają dwa wierszyki z największą liczbą lajków konkurs trwa do 13.02.19 do godziny 18 zaczynamy zabawę ❤️

Czytaj więcej...

Życzenia Bożonarodzeniowe

18 grudnia 2018

Dzisiaj jest taki rodzaj ciszy, że każdy wszystko usłyszy: i sanie w obłokach mknące i gwiazdy na dach spadające. A wszędzie to ufne czekanie, czekajmy – dziś cud się stanie. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzy Pani Prezes z całym zespołem Gospody.

Czytaj więcej...

Wigilia firmowa – catering

28 listopada 2018

Wigilia firmowa CATERING Bufet gorący  cena – 14 zł za osobę Barszcz czerwony z pierogami z kapustą i pieczarkami Bufet zimny  cena – 20zł  za osobę Ryba po grecku Śledź tradycyjny Śledź po kaszubsku Sałatka jarzynowa Pieczywo Bufet deserowy cena za blaszkę Szarlotka tradycyjna – 60 zł sernik z rosą – 70 zł makowiec – 40 zł Bufet z napojami cena podana za osobę Kawa, herbata + dodatki – 5 zł Kapot z suszu – 3 zł Ofertę można łączyć

Czytaj więcej...
Przyjęcia okolicznościowe Jaskółeczka w Radomiu

POTRAWY I CIASTA NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ …

14 listopada 2018

ZAMÓWIENIA PRZYJMUJEMY DO DNIA 10.12.2018 r. ODBIÓR W UZGODNIONYM TERMINIE (podane ceny  są cenami BRUTTO i wyrażone są w PLN) Pierogi z pieczarkami i kapustą 24 Kg Pierogi z mięsem i kapustą 24 Kg Pierogi ruskie 24 Kg Uszka postne 27 Kg Uszka z mięsem 27 Kg Paszteciki postne 24 Kg Paszteciki z mięsem 24 Kg Krokiety 3,50 Szt. Kołduny 27 Kg Miruna smażona 65 Kg Ryba po grecku 55 Kg Śledź tradycyjny lub po kaszubsku 40 Kg Barszcz czerwony

Czytaj więcej...

Relacja z [eS] na portalu radom.pl

27 października 2018

Link do relacji nt.przedsiębiorstwa głównej nagrody konkursu „ekonomii Społecznej”. Pozdrawiamy i życzymy udanej lektury 😉

Czytaj więcej...

Główna nagroda konkursu [eS]

18 października 2018

🙂 Bardzo nam przyjemnie ogłosić wszem i wobec, że na gali „ekonomii Społecznej” przyszło nam odebrać laur zwycięstwa zmagań 38 inicjatyw społecznych w roku kalendarzowym 2018.

Czytaj więcej...

Konkurs [eS]

21 września 2018

Zapraszamy do głosowania na Gospodę Jaskółeczkę w 8 edycji zmagań konkursowych „ekonomii Społecznej”.

Czytaj więcej...

Lodołamacze 2018

21 września 2018

Tym razem jaskółeczka przyleciała z rozgrzewającej gali konkursu Lodołamacze 2018. Poniżej przeczytacie i obejrzycie relacje z Poznania, gdzie odbył się finał konkursu. Lista laureatów Relacja fotograficzna

Czytaj więcej...

Gospoda w radiu

1 września 2018

Jaskółeczka prezentuje ciekawe relacje Radia Plus z wydarzeń w naszej Gospodzie w 2018 roku. Otwórz linki, zapoznaj się i podaj dalej 🙂 Gotują z sercem od 10 lat! Galeria + audio Wyróżnienie dla Jaskółeczki  

Czytaj więcej...

Informacja

30 kwietnia 2017

Kochani! Gospoda w dniach 1 oraz 3 maja będzie nieczynna. 2 maja normalne godziny otwarcia. dodatkowo informujemy o rezerwacji sali gospody w dniach 7, 14, 21 maja 2017. Pozdrawiamy

Czytaj więcej...

Kiermasz Wielkanocny 2017 r. w Urzędzie Miejskim w Radomiu

28 kwietnia 2017

W dniach 30.03.-31.03.2017 r. Urząd Miejski w Radomiu zorganizował Kiermasz Wielkanocny wyrobów Warsztatów Terapii Zajęciowej i Stowarzyszeń. Zaproszone nań zostało także nasze stowarzyszenie. Zaprezentowaliśmy potrawy wielkanocne przygotowane przez pracowników Gospody Jaskółeczka, która zrzesza członków naszego stowarzyszenia. Goście mogli skosztować min. pasztetów mięsnych i wegetariańskich, jajek faszerowanych, żurku wielkanocnego, paluchów z kurczaka a także naszych ciast.

Czytaj więcej...

Wyniki Budżetu Obywatelskiego 2017 ogłoszone! Powstanie Klub Inicjatyw Międzypokoleniowych

4 lipca 2016

Chcemy wyrazić wdzięczność wszystkim mieszkańcom Miasta Radomia, którzy zagłosowali na projekt Stowarzyszenia „Wzajemna Pomoc” oraz pracowników naszej Gospody „Utworzenie Klubu Inicjatyw Międzypokoleniowych”. Powstanie on przy ul. Królowej Jadwigi 15 (osiedle Michałów) przy Gospodzie Jaskółeczka jako rozszerzenie działalności statutowej Stowarzyszenia. Dzięki Wam utworzymy miejsce dla wymiany doświadczeń między pokoleniami, gdzie będą realizowane nasze kreatywne pomysły. W ramach Klubu mieszkańcy osiedla i Miasta Radomia będą mogli organizować m.in.: spotkania przy grillu, pikniki, zabawy na świeżym powietrzu w ogrodzie, panele dyskusyjne, dancingi międzypokoleniowe, hobby

Czytaj więcej...

Rzecznik Praw Obywatelskich – dr Adam Bodnar w gościnnych progach Jaskółeczki

19 kwietnia 2016

Po spotkaniu z organizacjami pozarządowymi i mieszkańcami Radomia w Resursie Obywatelskiej, a także uczniami I LO im. Mikołaja Kopernika w Radomiu, Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar wraz z Pracownikami odwiedził nasze Stowarzyszenie „Wzajemna Pomoc” oraz  naszą Gospodę Jaskółeczkę. Dostojni Goście chcieli poznać Stowarzyszenie oraz Gospodę, gdyż wymieniani jesteśmy w środowisku ogólnopolskim jako przykład „Dobrych Praktyk”. Jako jedyne przedsiębiorstwo społeczne na Mazowszu działamy na otwartym rynku pracy zatrudniając osoby niepełnosprawne. Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar pytał czy współpracujemy ze

Czytaj więcej...

Kiermasz w Urzędzie Miejskim w Radomiu

16 marca 2016

Zachęcamy do odwiedzenia parteru Urzędu Miejskiego, gdzie w dniach 16.03.-17.03.2016 r. w godz 10.00-14.00 odbywa się Kiermasz Warsztatów Terapii. Występujemy z ramienia Stowarzyszenia Wzajemna Pomoc, którego członkowie są również pracownikami naszej Gospody. Przygotowali oni potrawy wielkanocne m.in mazurki, jajeczka, pasztety tradycyjne oraz wegetariańskie, paszteciki w formie uroczych świnek oraz inne pyszności. Zapraszamy do skosztowania.

Czytaj więcej...

Walentynki

14 lutego 2016

Serdecznie zapraszamy Zakochanych świętujących Walentynki oraz Gości na niedzielny obiad. Do każdego zamówienia  lukrowane ciasteczka gratis.

Czytaj więcej...

Tłusty czwartek

5 lutego 2016

Wczoraj obchodziliśmy Tłusty czwartek. Na tę okoliczność nasi goście mogli poczęstować się smacznymi pączkami przygotowanymi przez nasze panie kucharki.  Wielkimi krokami zbliżają się także Walentynki. Planujemy już pomału poczęstunek na tę uroczystość. Więcej informacji podamy na stronie oraz fanpage’u na facebooku.

Czytaj więcej...

Wyróżnienia z Finałowej Gali Konkursu na Najlepsze Przedsiębiorstwo Społeczne Roku

17 listopada 2015

Dnia 17.11.2015  r. podczas Finałowej Gali Konkursu na Najlepsze Przedsiębiorstwo Społeczne Roku im. Jacka Kuronia– V Edycji, która odbyła się w siedzibie PwC-Polska w Warszawie, otrzymaliśmy Wyróżnienie Specjalne TISE i nagrodę pieniężną w wysokości 1,5 tyś zł. Ponadto wraz z ośmioma finalistami przyznano nam nagrodę w formie mentoringu od PwC oraz Certyfikat Jakości Znak Przedsiębiorstwa Ekonomii Społecznej Znak[eS] poświadczający wysoką jakość naszych usług. Można o tym wydarzyeniu przeczytać także na portalu ekonomiaspoleczna.pl

Czytaj więcej...

„Lodołamacze 2015” Gala Mazowiecka – nagroda w Etapie Regionalnym

22 września 2015

Podczas prestiżowej X Mazowieckiej Gali Konkursu Lodołamacze 2015 organizowanej przez Polską Organizację Pracodawców Osób Niepełnosprawnych  wyróżniono nasze PS „Gospodę Jaskółeczka” w kategorii Otwarty Rynek Pracy. Przyznano nam I miejsce. Nagroda przyznawana jest pracodawcom szczególnie wrażliwym na potrzeby i zatrudnianie osób niepełnosprawnych, stanowiących wzór Dobrych Praktyk. Statuetkę i certyfikat  Pani Prezes Jolancie Gierduszewskiej wręczył  Wicewojewoda Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego Pan Dariusz Piątek. Zaproszono nas również na Galę Finałową pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta  RP Pani Agaty Kornhauser-Dudy do Zamku Królewskiego w Warszawie,

Czytaj więcej...

Wyróżnienie za Innowacyjny Produkt

16 czerwca 2015

W dniu 16 czerwca 2015 r. uczestniczyliśmy w Targach organizowanych przez Mazowieckie Centrum Polityki Społecznej połączonych z Konferencją „Mazowieckie Spotkania z Ekonomią Społeczną” w Warszawie . Prezentowaliśmy swoje wyroby. Podniebienie zaproszonych gości podbiły nasze produkty, w szczególności gorące pierogi podane w niekonwencjonalny sposób. Jako jedyni uzyskaliśmy wyróżnienie w kategorii „Innowacyjny Produkt/Usługa”.

Czytaj więcej...

Certyfikat Znak [eS]

22 października 2014

P.S. „Gospoda Jaskółeczka” Sp. z o. o. 22 października 2014r. w Pałacu Prezydenta w Warszawie, otrzymała Certyfikat Znak (eS), jest on dla nas bardzo cenny. Poświadcza, że jesteśmy przedsiębiorstwem społecznym. Znak Przedsiębiorstwo Ekonomii Społecznej (Znak [eS]) to certyfikat jakości, przyznawany finalistom Konkursu na „Najlepsze Przedsiębiorstwo Społeczne Roku”- firmom społecznym, które spełniają wyśrubowane kryteria społeczne i ekonomiczne. Wyróżnione w ten sposób podmioty to rzetelni partnerzy biznesowi, którzy jednocześnie realizują ważne społecznie cele. Korzyści dla klientów i partnerów biznesowych Podmioty współpracujące z

Czytaj więcej...

Jubileusz 5 Lecia na rynku

20 września 2012

25 września w restauracji „Gospoda Jaskółeczka” miał miejsce jej jubileusz 5 lecia na rynku. Patronat honorowy nad uroczystością objęli: Biskup Henryk Tomasik, Minister Pracy i Polityki Społecznej Władysław Kosiniak Kamysz,Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, Wojewoda Mazowiecki Jacek Kozłowski, Prezydent Miasta Radomia Andrzej Kosztowniak. Mimo powagi jakiej nadały uroczystości patronaty tak świetnych osób, było to przede wszystkim święto, dla tych którzy znaleźli pracę w Jaskółeczce oraz ukoronowaniem pracy osób tworzących firmę. Uroczystość rozpoczęła się od słów Pani Prezes Zarządu, Jolanty Gierduszewskiej, która w pierwszej kolejności wyróżniła

Czytaj więcej...

UROCZYSTE OTWARCIE „GOSPODY JASKÓŁECZKA”

16 czerwca 2007

Już na tydzień przed uroczystą inauguracją ” Gospody…” trwały gorączkowe prace przygotowujące do tego momentu. Kelnerzy pobierali ostatnie porady, jak serwować posiłki, pracownicy kuchni wraz z jej szefem i kierowniczka starannie zastanawiali się nad odpowiednimi daniami, zespół sprzątający porządkował i tak juz czyste wnętrze lokalu. Nad wszystkim czuwała prezes Przedsiębiorstwa, to tu, to tam podsuwając jakąś dobrą radę. Wreszcie nadeszła godzina „0”. Zebrani przed „Jaskółeczką” goście z niecierpliwością spoglądali na czerwoną wstążkę, która już niedługa miała zostać przecięta. Najpierw jednak

Czytaj więcej...